তিৱা আৰু মিছিং জনগোষ্ঠীৰ পৰম্পৰাগত খাদ্য ණ...মুংচাজ বৰ্ণালী আম্ফি মান্তা, মৰিগাঁও


তিৱা আৰু মিছিং জনগোষ্ঠীৰ পৰম্পৰাগত খাদ্য :
১) কুকুৰা মাংস আৰু কলডিল–
তিৱা জনজাতিৰ লোকসকলে কুকুৰা মাংস কলডিলৰ সৈতে ৰান্ধি খায়৷ বনাবলৈয়ো সহজ হোৱাৰ লগতে খাবলৈ সোৱাদ হয় ৷ ভীমকল বা আঠিয়াকলৰ কলডিল এটাৰ ওপৰৰখিনি গুছাই মিহি মিহিকৈ কাটি ল’ব ৷এতিয়া নিমখ আৰু পানী দি এটা কেৰাহীত কলডিলখিনি সিজাই পানী টুকি পেলাব৷ বেলেগ এটা কেৰাহী তপতাই জোখৰ তেল দি মধ্যমীয়াকৈ কটা পিঁয়াজ এটা,তেজপাত দুখিলা,কেঁচা জলকীয়া আৰু হালধি-নিমখ দি মাংসখিনি ভালদৰে ভাজি ল’ব৷ এতিয়া আগতে সিজাই পানী টুকি থোৱা কলডিলখিনি মাংসত দি ঢাকোন মাৰি দিব ৷ জুই কমাব আৰু মাজে মাজে লৰাই থাকিব৷ ভালদৰে ভাজি নমাই থ’ব৷ বেলেগ মছলা বা আদা-নহৰু ব্যৱহাৰ কৰিব নালাগে৷

২৷ নেফাফু শাক আৰু গাহৰি –
‘নেফাফু’ শাক মিছিং লোকসকলৰ খুব প্ৰিয়’৷ গাহৰি মাংসৰ লগত বা আন ব্যঞ্জন বনায়ো খায়…
নেফাফু’ৰ কুমলীয়া পাত ল’ব৷ আলু এটা সিজাই নিমখ আৰু কেঁচা জলকীয়া দি ভালদৰে পিটিকি লওঁক৷ আগতেই তিয়াই থোৱা মচুৰ ডাইল এমুঠি পিহি পাতকেইখিলাৰ দুয়োপিনে লগাব (পাণ খাওঁতে খয়েৰ-কাঠাৰ মাৰে যে তেনেকৈ),ডাইল দিলে খাবলৈ মছমছিয়া হয় ৷ এতিয়া আলু পিটিকা অলপ পাতখিলাৰ মাজত দি ঠাৰিৰপিনৰপৰা মেৰিয়াই ৰ’ল কৰি দিব৷ সৰহীয়া তেলত দুয়োপিঠি ভাজি গৰমে গৰমে পেটলৈ চালান দিয়ক ৷’নেফাফু’ শাক উচ্চ ৰক্তচাপ থকা লোকৰ বাবে উপকাৰী৷ ফাগুণ-চ’তৰ সময়খিনিত ’নেফাফু’ৰ তিতা স্বাদটো নাইকিয়া হয়৷ বৰষুণ আৰম্ভ হ’লে খাবলৈ অকটা তিতা হয় ৷
৩) তিৱা বা অন্য জনজাতি লোকসকলৰ মুৰ্গীৰ মাংসৰ সৈতে কেঁচা হালধিৰ আঞ্জা বৰ প্ৰিয় ৷
উপকৰণ :-
১. মুৰ্গী মাংস ১ কিলোগ্ৰাম
২.কেঁচা হালধি ডেৰশ গ্ৰাম (পেষ্ট বনাই ল’ব) ৷
৩.আদা-নহৰুৰ পেষ্ট ৷
৪.কটা পিঁয়াজ এটা ৷
৫.নৰসিংহৰ পাত,শুকলতিৰ পাত,মানিমুনি,তুলসী,মানধনীয়াৰ পেষ্ট ৷
৬.কেঁচা জলকীয়া ছয়টা ৷
৭.ডাঙৰ আলু তিনিটা (স্কোৱেৰ জোখত কাটি ল’ব ) ৷
৮.পিঠাগুৰি দুমুঠি ৷
৯.জালুক ১০ টা ৷ (গুৰি)

প্ৰণালী : মাংসখিনি ধুই নিমখ সানি আধা ঘন্টা ঢাকি থৈ দিয়ক ৷ এতিয়া কেৰাহীত জোখৰ মিঠাতেল দি ভালদৰে গৰম হ’লে পিঁয়াজখিনি দি ৰঙচুৱা হোৱাকৈ ভাজিব ৷ তাতে মাংসখিনি দি জুই কমাই লৰাই থাকিব৷ অলপ পিছত আলু আৰু নিমখ দি দিব ৷ মাংসৰপৰা তেল ওলোৱা আৰম্ভ হোৱাৰ পিছতে জুই অলপ বঢ়াই আদা-নহৰুৰ পেষ্ট,কেঁচা জলকীয়াকেইটা ফালি দি ভালদৰে লৰাব ৷ জুই কমাই ঢাকোন মাৰি দিব ৷ মাজে মাজে লৰাই থাকিব ৷ মাংস আৰু আলু ভালদৰে সিজিলে হালধিৰ পেষ্ট দি অলপৰ ভাজি নৰসিংহৰ পেষ্টখিনিও দি লৰাই খাৱৰীয়াৰ জোখাৰে গৰমপানী দি দিব ৷ তিনিটামান উতল অহাৰ পিছত পিঠাগুৰি দি হেতাৰে লৰাই জালুকৰ গুৰিখিনি উতলাই নমাই থ’ব ৷ পিঠাগুৰি নাথাকিলে আলু সিজোৱা এটা পিটিকি দিব পাৰে ৷(তিৱা জনজীৱনত এই ব্যঞ্জন ন-পোৱাতীক,বিভিন্ন বিষ ৰোগত ভূগি থকা ৰোগীক পথ্য হিচাপে দিয়া হয়  ৷)